Biography

 

 

1982

Opgericht in 1982 door Bassist Marcel op zijn tienerzolderkamer in de stad Doesburg, Gelderland. Herkomst naam: de dierenarts had de gezinshond (model: tekkel, naam: Ivan) met “gedragsproblemen” (hij beet het bezoek in de neus o.a.) als “Neuroot” gediagnosticeerd. In eerste instantie Punked in de eerste golf (eerste bezochte concert met 14 jr.was the Clash in 1978 in de Stokvishal Arnhem), maar onder invloed van de 1982 UK golf aan bands zoals Discharge een band begonnen.

Eerste line-up: Schaar : zang Wouter : gitaar H.P.: drums Marcel: Bas

Songs van deze line-up die de latere eerste officiële release haalden zijn : Royal Menace, Democracy. In deze line-up werden een aantal optredens gedaan. De meeste in / rond  de regio Arnhem. Welke ik me herinner: Kraakpand in Zutphen, Cafe”het Luifeltje in Arnhem en de Jacobiberg in Arnhem (zie poster). De regio Doesburg / Doetinchem (lees: de Achterhoek) was destijds een soort spitsroeden lopen wat betreft het geweld jegens Punks. Laat staan dat er mogelijkheden waren voor Punk Bands om op te treden.

 

 

Omdat Schaar zijn teksten niet kon onthouden en optrad met een schriftje (…) werd hij vervangen door Wouter die de gitaar verruilde voor de microfoon. Edje diende zich aan, een plaatsgenoot die ook bij HP en Marcel op de middelbare school zat. Hij speelde voorheen in een New Wave band uit de buurt maar wilde graag bij Neuroot  vanwege het hardcore gehalte. Marcel en Edje kenden elkaar en hun muzikale voorkeuren goed. Zij spendeerden het meest van hun vrije tijd aan het volgen van en luisteren naar punkvinyl en – concerten. Zij zouden ook de creatieve spil worden van Neuroot op zowel het muzikale als visuele vlak.

Tweede line-up: Wouter: zang Edje: gitaar Marcel: bas HP: drums

 

1983

In de tweede line-up werd in 1983 de Muziekcassette (MC) “Macht Kaputt Wass Euch Kaputt macht” uitgegeven via het Limbabwe label uit Venlo, waar ook de opnames plaatsvonden. Deze opnames zijn in 2008 opnieuw op Vinyl uitgegeven door het Nederlandse label Coalition (De MRR in 2008: “If you’re only buying one re-issue this year, this is the one to get”. Deze MC zorgde voor goede recensies in “belangrijke” Punkzines als De Nieuwe Koekrand en de Maximum Rock n Roll en er werd veel meer opgetreden, dit keer door heel Nederland en ook in Duitsland.

                                                      

1985

Na de release van de MC werd er driftig verder opgetreden en nieuwe tracks gemaakt. Een vruchteloze poging om een LP op te nemen (weer in Bauplatz Venlo) liep uit op de vervanging van HP door Django op drums. Met Django werd in 1985 de legendarische Right is Might EP en de Pusmort (nooit uitgegeven) Split LP opgenomen in Dolfs Koeienverhuur in Emma Amsterdam. Deze werd in eerste instantie in eigen beheer (Smeul Records) uitgegeven.

Derde Line-up Wouter: zang Edje: gitaar Marcel: bas Django: drums

De Right is Might EP werd Internationaal geweldig ontvangen en overladen met de meest krankzinnig uitgelaten recensies en geldt tot op de dag van vandaag als een van de beste Euro Hardcore Punk Klassiekers uit de “Golden age of Hardcore”. De meest bekende track is “(Wir sind) Die Ratten vom Müll” dat een gigantische culthit werd in Duitsland. 

De Officiële Politieke Partij de “ Anarchistische Pogo Partei Deutschland (APPD)” gebruikte de track in haar hilarische, “bundesweit” uitgezonden verkiezingsspotje voor de Bundeswahl van 1998, de Nationale Duitse verkiezingen (zoek op Youtube “APPD Wahlspot 1998”). In 2012 werd de Right is Might EP, aangevuld met twee extra tracks uit dezelfde sessie (samen de Pusmort Split vormend) opnieuw uitgegeven door het US Hardcore Label Havoc uit Minneapolis. De oorspronkelijke EP zou door de Internationaal zeer bekende Pushead worden uitgegeven op diens Pusmort label maar kwam nooit voorbij het stadium van testpersingen.

De EP uit 1985 in eigen beheer                         De Re-release uit 2012 op het US Havoc label www.havocrecords.com  In deze periode (grofweg 1983-1988)  was bassist Marcel ook erg actief als de (mede) grondlegger en oprichter van de vele Punk en Hardcore concerten in de Goudvishal in Arnhem, een gekraakte meubelhal bij het Centraal Station. Deze underground concertzaal heeft ook na deze periode een ongekende underground (en legale) bloei gekend waarna deze na meer dan twintig jaar in de jaren 2000 helaas ten gronde ging aan subculturele apathie en de deuren sloot.

 

1986

De tweede drummer Django verliet de band vrij snel na de uitgave van de EP waarna er niet opgetreden kon worden en geen gebruik kon worden gemaakt van de groeiende belangstelling. Wel deed de band nog een tour door Duitsland .

Vierde line-up:Wouter: zang Edje: gitaar Marcel: bas Piet: drums 

Als “tussenpaus” heeft Piet, een Duitse drummer,  nog gedrumd gedurende een korte periode in 1986. Met hem werden een aantal optredens gedaan. Een tweetal live tracks van een van deze optredens verscheen op de ANC benefiet LP  “Bullets won”t stop us now”  opgenomen in de Emma in Amsterdam.

 

1987-1988

Vijfde line-up: Wouter: zang Edje: gitaar Marcel: bas Ben: drums

Na een lange zoektocht werd vervolgens Drummer Piet vervangen door Ben (Jaco). Met hem werd de LP “Plead Insanity” opgenomen en uitgegeven door het Belgische Label Hageland Hardcore en veel opgetreden in Nederland, Duitsland, Denemarken en Engeland. Na de tour in de UK in 1988 viel de band uit elkaar.

LP Plead Insanity op het Belgische Label Hageland Hardcore

          

 

2012 – heden

Zesde line-up: Edje: zang-gitaar Marcel: bas Ares: drums

In 2012 komt de creatieve spil van de band: Gitarist Edje en Bassist Marcel weer bijeen om een nieuwe Track “Rattrap” op te nemen voor de “Punk”s not Deaf” verzamel LP. Een initiatief van Maarten Luijendijk, de huidige uitbater van café Soundgarden in Amsterdam én -belangrijker nog – voormalig zanger van No Pigs, een collega HC band uit de 80er jaren. In deze line-up nam Edwin de zang voor zijn rekening en is Ares Lux de nieuwe drummer. Er wordt een nieuw Album opgenomen: 'Obuy and Die1' op het Duitse Civilisation records. In 2018 verlaat Edwin de band. Marcel neemt de Lead Vocals voor zijn rekening en Frank is de nieuwe gitarist.In dese nieuwe bezetting wordt er getourd in China (!) en opgetreden in Belgie, Nederland, Oostenrijk en Duitsland.